Kronprinseparret fotograferet i gyngerne i Sydkorea. Nu kommer gyngerne permanent til DGI-huset i Vordingborg. PR-foto

Samarbejdets kunst

DGI-huset får en verdensberømt installation i løbet af efteråret. Det er kunstnergruppen Superflex, der står bag gyngeinstallationen ”One Two Three Swing!”

Installation Egentlig blev de lavet til en udstilling på Tate Modern i London, siden har de været opstillet rundt om i verden, blandt andet i Sydkorea på grænsen til ingenmandsland mod Nordkorea; til november kommer gyngerne med plads til tre personer til Vordingborg, hvor de skal stå permanent tre forskellige steder ved DGI-huset. Dermed kommer der en mere legende indgang til byen, mener kulturudvalgsformand Thorbjørn Kolbo.
Det er den internationalt anerkendte kunstnergruppe Superflex, der har lavet gyngerne. To af dens tre medlemmer mødtes i sin tid på Vordingborg Gymnasium.
- Vordingborg Gymnasium er rimelig centralt for det første møde mellem Rasmus og mig, fortæller Bjørnstjerne Christiansen, der voksede op på Møn, mens Rasmus Nielsen boede i Kalvehave. De udgør to trediedele af kunstnergruppe Superflex, som også tæller Jakob Fenger.
De er glade for at få et af deres værker op i deres gamle lokalområde.
- Vi har da en stolthed over, at vi som Superflex kan give noget tilbage til byen, siger Bjørnstjerne Christiansen, men han lægger heller ikke skjul på, at det der betyder allermest er, at deres værker bliver brugt.
- Kunsten betyder først og fremmest noget; værket og dets anvendelse, siger Bjørnstjerne Christiansen og forklarer:
- Vi udviklede gyngerne for at fokusere på samarbejde. Det er svært at gynge sammen; det er også svært at samarbejde, men når man først har fået fart på, så er der uanede muligheder.
Tremandsgyngerne - der også kan betjenes af to eller en enkelt person - skal stå dels på det trekantede græsstykke foran DGI-huset, tæt på busstoppestedet på Københavnsvej. Der kommer også gynger op på bakketoppe bag huset samt på bagsiden lige ud for hovedindgangen. De tre steder forbindes med en orange linie, så man bliver ledt rundt på området - og gennem huset.
- Det er en måde at omfavne arkitekturen, der er der, som er lidt lost in nowhere, fortæller Bjørnstjerne Christiansen. Han synes ikke DGI-huset ligger det mest attraktive sted i Vordingborg, men håber at netop Superflex’ gynger kan være med til at skabe nysgerrighed og liv på stedet. Gyngerne har iøvrigt forskellige højder tilpasset forskellige aldersgrupper.
- Hvis man bliver motiveret til at tage gyngerne i brug, så finder man måske også ud af, hvad bygningen kan, siger han.
Forud for aftalen med Superflex er gået et langt forløb involverende en række kunstnere, billedkunstrådet, lokalpolitikere, repræsentanter for foreningslivcet og Statens Kunstfond, der ligesom Vordingborg Kommune finansierer værket med henholdsvis 1 og 1,3 millioner kroner. Jesper Kjærulff, chef for Kultur og fritidsafdelingen i kommunen, glæder sig over, at man er endt med at vælge nogle kunstnere, der selv har en fortid i lokalområdet.

Kronprinseparret fotograferet i gyngerne i Sydkorea. Nu kommer gyngerne permanent til DGI-huset i Vordingborg. PR-foto

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar