Arne Nielsen, Rania Arefai, Agnete Lorenzen, Grethe Møller, Ebba Nielsen og Anne-Grete Nielsen er blandt de frivillige, der skaber sammenholdet hos Røde Kors i Præstø. Foto: Michael Thønnings

Sammenholdet der gør en forskel i Præstø

Om kort tid slår Præstø Røde Kors officielt dørene op for deres nye lokaler på Priesesstræde i Præstø. Det giver endnu bedre muligheder for blandt andet integration og for det sammenhold, som er mellem de frivillige, der også er det, der får det hele til at hænge økonomisk sammen. Avisen kiggede forbi de aktive folk, inden den store dag.

Præstø - Nogen synes måske her er mange genbrugsbutikker, men de bliver brugt og alt det vi tjener går direkte tilbage til de lokale, så vi kan lave alt det, vi gør, fortæller Lise Frohn Rasmussen, der er næstformand for Røde Kors i Præstø.
Om kort tid er der officiel åbning af Røde Kors nye samlingsted i en del af det gamle mejeri på Priesesstræde 7 - et sted med langt bedre plads og flere muligheder, end der er nu.
- Vi har allerede brugt det til et par af vores integrationscaféer og det er fungerer rigtig godt, tilføjer Hanne Malherbe, der er aktivitetsleder i afdelingen.
Alene i Præstø er der knapt 160 frivillige, der støtter op og hjælper i butikker, til caféer, med integration, med at slæbe, gøre rent og alt det andet der kræves. Flere har været der gennem mange år og for nogen, er det nærmest blevet en ekstra familie, de har fået.

Firkløverets fødselsdage
Det gælder blandt andet en gruppe damer fra butikken, der også er fast inventar i bylivet, når de har fri.
- Vi har jo lavet sådan en fødselsdagstradition, så når en af os har fødselsdag, så tager vi over til Sweet and Coffee, hvor Rasmus har det hele klar, med flag og alting, fortæller Grethe Møller fra firkløveret, der både er på gaver og fælleshygge med hinanden - også når de ikke er i butikken.
- Jeg blev nærmest headhuntet,  griner Ebba Nielsen, der ”kun” har været med i fem år. De andre, Agnete Lorenzen og Anne-Grethe Nielsen har styret alt fra butiksvinduer til nyindkomne gode sager, gennem godt otte år.
- Vi er jo lidt i hold, afhængig af, hvornår vi arbejder, påpeger Anne-Grethe Nielsen, der fortæller, at der er flere grupper, der har gode fællesskaber, der er kommet, fordi man laver noget sammen - og giver sin frivillige tid flere gange om  ugen. 
Holdet her er i gang mellem 10 og 13.30 og er alle pensionerede.
- Vi har jo boet mange år i Præstø, så vi kender også folk, når de kommer ind, påpeger Grete Møller.
- Ja, vi ved hvad for noget de forskellige kan lide. Der er mange der bliver ved med at komme igen, tilføjer Ebba Nielsen, der oplever at der kommer en del unge, der er interesserede i ting fra 60’erne, der er oppe i tiden, og lige ved, hvad de går efter, mens andre eksempelvis skal bruge gallatøj.
- Eller et kostume, hvis der er noget særligt, tilføjer hun.
- Men det handler også om at det er rart, at være her, påpeger Anne-Grete Nielsen.

Flygtede til fællesskab
Det kunne Arne Nielsen også godt mærke.
- Jeg flygtede faktisk herned, for jeg kunne ikke holde ud at være derhjemme, siger han. Han havde allerede et godt fællesskab i Præstøkoret, men da hans kone døde, der havde han brug for at komme mere ud og fandt fællesskab  med nogle af møbelgutterne.
- Vi tager ud og slæber de møbler som folk har - det kan vi jo ikke lade damerne om, griner han.
Faktisk bor han i Ørslev, men tager gerne turen nordpå. De har et særligt fællesskab, og så betyder det også meget, at gøre et stykke frivilligt arbejde. Det gør det, for de fleste af dem.
- Det, at man kan gøre en forskel - det er det, det handler om her, siger Hanne Maherbe.

Fik hjælp - giver hjælp
Hun styrer blandt andet integrationscaféen og det er blandt andet den, de penge  butikkerne tjener, går til.
- Men vi har mange ting. Ud over butikkerne, er der blandt andet også hjælp til sårbare familier, nørklerene og vågetjenesten, påpeger hun.
Hanne Malherbe sidder sammen med Rania Arefai, der kom til landet for to år siden som statsløs palæstinenser.
- Jeg arbejdede som kosmetolog på en lægeklinik i Saudi Arabien, indtil alle der ikke var statsborgere blev smidt ud, siger hun og fortæller at hun havde en søster i Præstø, og kom hertil, hvor hun blandt andet fik hjælp i Røde Kors Café - den der nu er rykket til Priessestræde.
- Men jeg tænkte, hvis man er her, skal man også hjælpe og gøre noget. Så jeg gør det. jeg kan, siger Rania Arefai, der til daglig går på sprogskole.
Men hun er således også selv  blevet frivillig hos Røde Kors i Præstø og hjælper blandt andet med rengøring.
- Det gode er også, at når der mangler nogen, så hiver Rania lige sin mand eller svoger med. Så er de allesammen med og hjælper, fortæller Hanne Malherbe.
Caféen hjælper dog i sig selv med en del forskellige ting. Det kan både være samtale, kultur, sprog og netværk, men også med både tøj, ting og legetøj til børnene.
- Den anden dag havde vi en der havde fået tvillinger og skule bruge en tvillingebarnevogn. Der kom netværket i gang og det lykkedes at skaffe en. Man hjælper hinanden, og det betyder rigtig meget, siger hun og påpeger at mange af dem, der kommer, har meget lidt og der er en del børn. De får så mulighed for at lege - og også lære lidt. Og alle hjælpes ad.
- Jeg vil jo også gerne være et godt eksempel for mine børn. Man skal gøre noget, når man kan, påpeger Ranie Arefai.
- Det går hurtigere, hvis vi arbejder sammen. Det kan godt være vi kommer fra forskellige lande, har forskellig religion eller nationaliteter - men vi føler det samme, siger hun.

Fakta
• Røde Kors i Præstø har overtaget en del af lokalerne på Prisesstræde 7 og holder reception og åbnet hus lørdag den 8. juni fra klokken 14 til 16, hvor alle er velkomne. Man kan høre mere om, hvad de laver, ligesom der vil være kaffe og kagebord, hvor kagerne er bagt af kvinderne fra integrationsnetværket. 

Arne Nielsen, Rania Arefai, Agnete Lorenzen, Grethe Møller, Ebba Nielsen og Anne-Grete Nielsen er blandt de frivillige, der skaber sammenholdet hos Røde Kors i Præstø. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar