Fra venstre, Bjørn Burkal, Mikael Smed, Kasper Nielsen og forrest Sámal-Erik Lindhom, der diskuterede Klapjob i Præstøs Rema 1000. Foto: Michael Thønnings

Skal bare sige at de har lyst til at være med

Der er brug for, at der kommer fokus på ”Klapjob”, der hjælper førtidspensionister og handicappede i job, men de gør ikke helt nok i Vordingborg og Næstved, mener Klapjob-ambassadør Bjørn Burkal, der satte borgmesteren stævne i Rema 1000 i Præstø. 

Præstø - De skal bare sige, at de har lyst til at være med, siger Bjørn Burkal fra Præstø, der nu i et års tid har været ambassadør på Sydsjælland for det store ”Klapjob”-projekt, der hjælper førtidspensionister og folk med handicap til at få et job og blive en del af fællesskabet på en arbejdsplads.
Det har han selv nydt godt af, som medarbejder i Rema 1000 i Rønnede, og derfor kæmper han nu for at få flere med - blandt andet  i Vordingborg Kommune, hvor han i sidste uge fik borgmester Mikael Smed (S), købmand Kasper Nielsen og Klapjob-medarbejder Sámal-Erik Lindholm til at fortælle om hvad de gør - eller ikke gør -  i forhold til at være med i Klapjob-projektet.
- Faxe har lige lavet et stort arrangement og en folder og er med. Men de to store kommuner, Næstved og Vordingborg, er ikke med, siger Bjørn Burkal, der interviewede borgmesteren til sin egen youtube-kanal, der er en af måderne, han får udbredt kendskabet til Klapjob.

Ikke officielt
Og i Faxe er der siden i sommer skabt 10-15 Klapjob, der ofte kommer i stand ved at organisationen bag får kontakt med virksomheder - især større kæder - som Rema 1000 og McDonalds, der opretter jobs med et vist antal timer og på særlige vilkår. Her får man stadig sin pension, men får også løn fra det firma man arbejder i.
I Vordingborg er der således en fire-fem stykker, der har klapjob, men Bjørn Burkal selv arbejder udenfor kommunen, og Sámal-Erik Lindholm, der arbejder i Rema i Præstø, bor i Næstved.
Der har - i følge Bjørn Burkal - således ikke været en officiel tilslutning fra de to kommuner, på trods af møder med forvaltning. Men med dagens møde var håbet at man kunne komme tættere på en aftale.
- Nu går jeg hjem og kigger på det, sagde borgmester Mikael Smed (S) efterfølgendede med snakken med Bjørn Burkal, men påpegede at meget nok handler om at få udbredt kendskabet til Klapjob-ordningen - også internt i forvaltningen og på kommunens jobcenter. 
For Bjørn Burkal kunne fortælle at der faktisk er fem mulige Klapjob på Møn, hvor virksomheder har tilbudt muligheden, men bare ikke har hørt fra nogen.
Det overraskede borgemesteren, der påpegede at kommunen netop har sagt ja til at udvide det kommunale aktivitetscenter i Stege, fordi der angiveligt skulle mangle job - eller aktivitetsmuligheder for at folk på øen.
- Men der har man måske været lidt varsom med at tage kontakt til virksomhederne, lød det fra Mikael Smed, der ikke mener, at en stor lancering af Klap-job er den rigtige fremgangsmåde her i kommunen, men dog lover at tage tankerne med tilbage, selvom man i kommunen har en række andre indsatser.
- Det kan være at Klapjob skal forfølges mere intenst. Men vi kan ikke tvinge alle folk ud og må afstemme behovet, siger han.
- Det koster dem jo ikke noget. De skal bare sige, at de gerne vil, påpeger Bjørn Burkal.

Intet at lave
For Rema 1000 i Præstø, har det været en ren ”win-win”, at have en Klapjobber, påpeger købmand, Kasper Nielsen. 
Rema-kæden er blandt dem, der har flest ansatte i Klapjob-ordningen, og i Præstø ansatte de Sámal-Erik Lindholm.
- Jeg havde ikke noget at lave. Jeg lå i seks år og kiggede op i luften, siger Sámal-Erik Lindholm, der er førtidspensionist og sidder i kørestol, men fik tilbudt - via sin sagsbehandler - at komme i Klapjob. Nu sidder han så i kassen og elsker det.
- Jeg skal ud og snakke med folk. Jeg elsker at komme med jokes og snakke med kunderne, siger han om jobbet.
Om der nu kommer flere i Klapjob, her i området vil tiden vise, men Bjørn Burkal kæmper videre og skulle senere samme dag forbi Næstved og også prøve at få kommunen dér, til at se mulighederne, der er ved at samarbejde omkring Klapjob.
 

Læs også historien om Bjørn Burkal fra sidste år, hvor han blev udnævnt til Klapjobambassadør på Sydsjælland.

Fra venstre, Bjørn Burkal, Mikael Smed, Kasper Nielsen og forrest Sámal-Erik Lindhom, der diskuterede Klapjob i Præstøs Rema 1000. Foto: Michael Thønnings

Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Jeg er selv i klap job i Næstved og er glad for det

Tilføj kommentar