Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Bør politiet tage sig til panden på sociale medier? Her et tweet fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Twitter-profil.

Skal vi grine ad gerningsmænd?

Firmaer og myndigheder alle vegne er i disse digitale tider på de sociale medier. Det gælder også politiet, som blandt andet bruger humor på deres Twitter-profil. Men skal politiet som myndighed lave sjov, når det gælder formidling af kriminelle hændelser for at opnå popularitet?

 

Efterlysninger, servicemeddelelser, advarsler om fotovogne og betjente, som har fået taget et billede sammen med 9.-klasseselever på sidste skoledag.
På Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis Twitter-profil finder man såkaldte ’tweets’ af både den nøgterne og uformelle slags. Sidstnævnte er skrevet med glimt i øjet, og der bruges da også både smiley’er, billeder og små videoklip, der skal få folk til at trække på smilebåndet.

 

Skal være hyggeligt
- Hvorfor er politiet begyndt at bruge humor i sin kommunikation til offentligheden?
- Når vi godt kan lide at kommunikere på en lidt anden måde en traditionelt, er det fordi vi også har interesse i, at så mange som muligt følger os (på Twitter, red.). Her kan det ikke nytte noget med kancellisprog, forklarer Lars Harvest, der er chefpolitidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
- Folk skal have lyst til at følge os og synes, det er hyggeligt og sjovt, tilføjer han og fortsætter:
- Det er også positivt, at befolkningen ser os som nogen, der kan kommunikere i øjenhøjde og godt kan se det humoristiske i nogle ting - i en hverdag som vores, der er præget af det alvorlige og til tider tragiske.
- Vi er ikke kun dem, der altid stiller sig op og fuldstændig stringent udtaler os faktuelt i et interview eller en pressemeddelelse i medierne.

 

Fornuftig balance er let
- Går det ikke ud over ordensmagtens seriøsitet, når man bruger humor i kommunikationen? Bør autoriteter være hyggelige?
- Jeg har været i politiet i over 30 år, så da de yngre folk snakkede med mig om Twitter for nogle år siden, var jeg frygteligt bange for, at vi ikke ville kunne adminstrere det.
Det er meget lettere at være en stringent autoritet, der kun udtaler sig faktuelt, siger chefpolitiinspektøren.
- Men det har vist sig at være meget let at finde den fornuftige balance. Jeg kan ikke komme i tanke om en håndfuld af sager, hvor jeg synes, vi er gået over stregen og det bliver for plat eller useriøst, fortsætter han.

 

Kredsens sjove dreng
Over 40.000 følger lige nu Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Twitter, og ifølge Lars Harvest oplever politiet positive reaktioner på deres tweets.
- Og det er ud af 400.000 bosiddende i kredsen, så det siger noget om, at vi har fundet den rette balance.
- Men popularitet er vel ikke ensbetydende med, at kommunikationen er god skik?
- Et positivt indtryk af os kan være lige dét, som gør, at nogen retter henvendelse til os med noget afgørende til en sag, pointerer chefpolitiinspektøren.
- Er det ikke et skråplan i vores samfund, hvis først politiet begynder at lave sjov?
- Hvis vi kun gjorde dét, var det noget andet. Løber man ned over vores profil, ser man en skøn blanding af faktuelle oplysninger til gavn for borgerne samt det stringente med efterlysninger - krydret med de skæve historier.

 

Tager sig til panden
Politiet har tidligere fået ørene i maskinen for at komme med uheldige formuleringer på Twitter i et forsøg på at være humoristisk.
Særligt et par af politiets tweets på Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis Twitter-profil rejser spørgsmålet om, hvorvidt humor overhovedet hører sig til hos offentlige myndigheder.
Det drejer sig om såkaldte GIF’er - en form for korte videoklip.
Politiet skriver: ”Listetyv havde misforstået konceptet og smadrede en dør med mukkert. Larmen vækkede naboen, der alarmerede politiet. Tyven anholdt”.
Herunder ses et videoklip fra en film, hvor en person tager sig til panden.
Betydningen er klar: gerningsmændene har dummet sig.
- Er det i orden at joke med kriminalitet og håne, også selvom nogen har dummet sig?
- Der er så få enkeltsager, at det overstiges af de mange positive tilkendegivelser af de skæve historier og sjove kommentarer, siger Lars Harvest.

 

Halvdumme kriminelle
Chefpolitiinspektøren understreger samtidig, at gerningsmænd godt kan være til spot og spe på politiets sociale medier, så længe gerningsmændene ikke kan identificeres.
- Har man en historie om to gerningsmænd, der løber lige i favnen på politiet eller efterlader noget, så vi uden videre kan identificere dem, er det uskyldigt - så længe offentligheden ikke har mulighed for at genkende personerne, forklarer han.
Ifølge chefpolitiinspektøren gør er man meget opmærksom på ikke at lave sjov med noget, hvor folk ”dummer sig og kommer alvorligt til skade”.
- Vi må aldrig komme derud, hvor vi laver sjov med andres ulykke.
- Men to halvdumme kriminelle, der stort set lægger deres visitkort på gerningsstedet, har vi det nu godt med, fastslår han.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
18.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
18.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
18.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
18.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
18.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg