Der er foksu på at huske det gode, ved dem børnene har mistet og på at lave noget i fællesskab - denne dag var der lagkager på programmet. Præst Lisbeth Sinnet Froholdt har stor succes med sin sorggruppe for børn, der er planlagt til at fortsætte og hvor flere er velkomne. Foto: Michael Thønnings

Sorggruppe for børn bringer glæde

I stedet for terapi og fokus på at være ked af det, handler det om de gode oplevelser og på at mødes med andre børn, der har mistet. Vordinborg Kirkes nye sorggruppe for børn er en stor succes og bringer både glæde og nye venskaber, i en svær tid.

Vordingborg - Vi er jo ikke kede af det. Det er jo hyggeligt, lød det fra Anne Hansens seksårige, Louis, efter de første par møder i kirkens nye sorggruppe for børn.
- Han foreslog vi skulle kalde det aftenhygge, i stedet for sorggruppe, fortæller moderen, hvis to børn er fast med,  når der er møde for sorggruppen  i kirkens lokaler på Færgegaardsvej 3.
- Jeg har længe ledt efter noget og har ventet et år, så det var fantastisk, da der kom det her tilbud, fortæller Anne Hansen.
Børnenes far gik bort sidste år, og en ting er at håndtere sin egen sorg, men noget andet er børnenes.
- De ville ikke rigtig tale med mig om det. De kunne se at jeg blev ked af det, når det var. Det kunne de ikke lide og så trak de sig, siger Anne Hansen, der påpeger at selvom skolen har været rigtig god til at håndtere det, så er det svært for andre at sætte sig ind i.
- Det er noget andet at de kan mødes med andre børn, der har mistet. Det betyder meget, fortæller Anne Hansen.
- I hverdagen er der jo ikke nogen, de kan spejle sig i, tilføjer hun.
Den del er Line Nørreslet meget enig i. Hendes to børn mistede deres far for et par måneder siden.
- Jer kiggede netop efter noget til dem, men man skal helt til København, med mindre det er via Kræftens bekæmpelse, siger hun. 
- Der er det ofte også meget terapi, hvor det her er noget helt andet, siger hun.

En sjov oplevelse
Imens er børnene ved at tegne små tegneserier. Opgaven er at fortælle om en god eller sjov oplevelse, de har haft, med den, de ikke længere har.
Lynhurtigt husker de på ting, og griner, men undervejs må nogle af dem også lige have et trøstende kram fra deres mødre.
Normalt er forældrene der ellers ikke.  De første par gange var de med, mens hurtigt slap de tøjlerne og lod præst, Lisbeth Sinnet Froholdt, og frivillig, Elinor Rothberg, styre tingene.
- Det er svært at sætte ord på for børnene, og det er også svært som mor at sætte sig ind i. Der er lidt en magtesløshed i forhold til hvordan man hjælper dem bedst, siger Line Nørreslet.
- Der synes jeg Lisbeth håndterer det på en sød måde, hvor det samtidig er okay, at være ked af det, siger hun.
- Det er dejligt, at det foregår på en positiv måde og så er det en tryghed, at de får luft for deres tanker, siger Anne Hansen.

Veninder
Hver gang begynder således med at de sidder i rundkreds på gulvet og taler om sidste gang. Børnene skal prøve at huske hvad hinanden laver, hvor gamle de er, og fortælle om deres oplevelser i skole, børnehave eller fritiden.
Lisbeth Froholdt viser et kort med en fodbold og så går snakken om fodbold og fritid. 
Louis far var vild med traktorer og det får de også en snak om. En hyggelig snak. Ikke en, hvor man sørger - men hvor man mindes de gode ting.
Karla har lige haft fødselsdag og viser et bilede af sin bedste veninde, hun har fået i gave.
- Hvad er en god veninde, spørger Lisbeth, og de taler om at det er vigtigt at have venner og veninder, som man kan stole på og dele ting med.
- Vi slutter altid med at forældrene kommer og så spiser vi sammen allesammen. I dag laver vi så lagkager, fordi  der var en der havde en far, som var god til at lave kager, fortæller Lisbeth, der på den måde giver børnene en fælles oplevelse og en mulighed for at tale om deres tanker.
- Før vi skulle herhen første gang, troede jeg, at man var ked af - men det er man slet ikke. Man hygger sig, fortæller 10-årige Karla Hansen.
- Man hygger og fortæller om det, man har oplevet, siger hun. Karla har desuden fået en ny god veninde i 13-årige Andrea Nørreslet, der før ikke talte så meget om det, men netop her har fået - og fået talt om - nogle gode oplevelser med sin far. 

Der er foksu på at huske det gode, ved dem børnene har mistet og på at lave noget i fællesskab - denne dag var der lagkager på programmet. Præst Lisbeth Sinnet Froholdt har stor succes med sin sorggruppe for børn, der er planlagt til at fortsætte og hvor flere er velkomne. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar