• www.henriks-hvidevarer.dk

Da spejderne i Præstø i sidste uge fejrede 80 års jubilæum var der selvfølgelig bål udenfor. Det var primært de yngste, der glædede sig over denne traditionelle spejdertradition. Foto: Lise-Lotte Iuel

Spejderfest for fortid og nutid

Tjikkerlikker, tjikkerlikker tjauv, tjauv, tjauv! 
Der var pyntet op til fødselsdag i og ved spejderhytten i Præstø, da byens spejdere kunne markere 80-årsdagen for byens spejderbevægelse. 

Præstø Onsdag eftermiddag stod dørene åbne i spejderhytten, hvor alle med både nuværende og tidligere tilknytning til spejderbevægelsen kunne være med til at fejre dagen. Der var dækket op både her og dér, og selvfølgelig var der bål i det fri, som især tiltrak de yngste uniformerede medlemmer. 

Fra en svunden tid
Forkvinden for byens spejdere havde fået forfald, så på vegne af hende bød gruppeleder Tina Pedersen velkommen og gav derefter Helle Ancker Agergaard ordet. Hun underholdt med nogle af de første spejderes anekdoter fra den tidligste tid omkring besættelsen og op gennem 1940’erne og 50’erne. Dengang var spejderne delt op i piger og drenge, og turene gik til den nærmeste omegn, men dog også efterhånden rundt i det ganske danske land og til udlandet sågar. På det tidspunkt var der omkring hundrede spejdere i Præstø, men så højt er tallet dog ikke længere.
- Vi har en ret stabil gruppe af børn og unge, som synes spejderlivet er fedt, men vores største udfordring er mangel på voksne ledere, udtaler Tina Pedersen, som på vegne af huset modtog en gammel spejderdagbog, som Søren Clausen havde med som fødselsdagsgave.
- Den er ret sjov at bladre i, smiler Søren Clausen, som stolt viser skriverier og tegninger frem. Man skiftedes til at skrive i den efter hvert møde, og hver gang vi havde været på ture eller lejre, blev der skrevet, tegnet til og sluttet af med spejderhilsen, fortsætter Søren Clausen, som dog ikke er den eneste, der kan vise ældre klenodier fra den tidlige tid frem. Else Petersen, 82 år, som var blandt gæsterne på fødselsdagen, havde nemlig medbragt sin gamle pigespejderbog, der er dateret i februar 1950. Også en gammel spejdersangbog var bragt med, hvor slitagen helt tydeligt viser, at sangene har været et væsentligt bidrag til hele spejderbevægelsens selvforståelse.

Tidligere Præstø-spejder
Også borgmester Mikael Smed (S) var med til fødselsdagen, dog for en gang skyld ikke i sin egenskab af Vordingborg Kommunes borgmester, men som tidligere spejderdreng i Præstø og stadig medlem – dog på det hvilende plan.
- Selvom jeg ikke længere er aktiv med uniform og forpligtelser i forhold til det daglige spejderliv, er jeg altså stadig medlem, og hvert år er jeg faktisk af sted på et par klatre- og kanoture med gamle spejderkammerater, fortæller Mikael Smed, der sammen med alle andre gæster kunne nyde traktementet bestående af sandwich, saft og vin samt kaffe og lagkage. 

Ansvar for Dannebrog
Selvom man måske ikke som borger i Præstø har det største kendskab til byens spejdere, gør disse sig i virkeligheden særdeles bemærket ved, at det er dem, der sørger for byens flagudsmykning i hovedgaden, lige så snart der er anledning til det, for eksempel når Handelsstandsforeningen afholder sommerlørdage.

Da spejderne i Præstø i sidste uge fejrede 80 års jubilæum var der selvfølgelig bål udenfor. Det var primært de yngste, der glædede sig over denne traditionelle spejdertradition. Foto: Lise-Lotte Iuel

Hans Sofus Hansen, Viktor Nørman Jespersen, Marie Nielsen, Oliver Nørman Jespersen og Oliver på 7 år har fundet et godt bord i hjørnet og venter på, at der bliver sagt værsgo! Foto: Lise-Lotte Iuel

Else Petersens pigespejderbog fra 1950. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tidligere spejderdreng – og nuværende borgmester – Mikael Smed (S) er gæst i spejderhytten. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar