Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Niels Christian Grüner og Marianne Schäffer viser henholdsvis mandens bonde- og festdragt. Gøngemarkedet er bare en af de ting de bruger deres fritid på. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilflytterne til Lundby blev nye ildsjæle på Gøngemarkedet

Da Marianne Schäffer og Niels Christian Grüner for tre år siden ville rykke teltpælene fra Amager op, søgte de ny bolig på hele Sjælland og Sydhavsøerne - og sågar var Sydfyn en mulighed. Men husets karakter i Lundby blev det afgørende udslag for valget, der også har betydet at fritiden bliver brugt i det lokale foreningsliv - blandt andet som lokale ”Gønger”.

 

 

Marianne og Niels Christian var enige om, at når de skulle flytte fra deres mangeårige liv i Københavnsområdet, var det ikke for at gå ind til den evige hvile. Nej, der skulle ske noget og gerne noget nyt og andet end det, de sædvanligvis havde gjort. 

- Der var fællesspisning i Medborgerhuset, og det var da en fin anledning til at komme i gang og ud blandt alle vores nye naboer, og da vi deltog den tredje gang, kom vi tilfældigvis til at sidde ved samme bord som en masse ildsjæle og lokale foreningsengagerede og ja, så var vi pludselig med i alt muligt.

 

Forskel på indsats

- Jeg er stadig tilknyttet arbejdsmarkedet på fuld tid, fortæller Marianne. 

- Så det er Niels Christian, der i forbindelse med Gøngemarkedet er den mest aktive. Han er blandt andet med i dansetruppen, og dér kan jeg ikke være med, for jeg er ofte på arbejde, når der skal øves.

Det er et par aktive folk, de to, og Niels Christian fortæller, at foruden deres engagement i Gøngeforeningen, der arrangerer Gøngemarkedet  i den kommende weekend, har de også haft eller har tilknytning til Lundby Banko og Lokalrådet, og i dag er Marianne formand for Borgerforeningen.

 

Fabrikation af dragterne

- Hvad angår dragterne i forbindelse med Gøngerne, har vi to hver – en festdragt og en bondedragt. De bliver syet af nogle lokale frivillige kvinder, der samles en gang om ugen, og materialerne er ofte gamle gardiner, duge, sengetæpper og loppemarkedstekstiler, der finder deres genanvendelse til vores udstyr. Damerne får et symbolsk pengebeløb for deres indsats, men økonomisk er det overkommeligt. I alt er vi vist en snes udklædte på selve markedet, men de folk, der har boder, og som er en del af arrangementet, men som kommer udefra, er også udklædte. Det er en del af hele konceptet, og uanset om man føler, at man ser lidt komisk ud som bondekone, ja, så hører det altså med til at være en del af truppen, fortæller Marianne Schäffer.

 

Mange roller

- Jeg tænker overhovedet ikke over det, tilføjer Niels Christian. 

- Jeg er udklædt hele dagen enten i den ene eller anden dragt, og jeg er rigtig meget på, da jeg foruden dansen også er med i optoget, der starter fra biblioteket, og i ringridningen. Jeg har også en rolle som Ib i teaterstykket Kongens Penge, og endelig deltager jeg også i Gøngerne overfalder svensken.

 

Andre gøremål

Det er aktive folk, tilflytterne fra Amager. Sommerhuset på Sjællands Odde skal også både besøges og passes, relationerne til de tre sammenbragte døtre med i alt seks børnebørn skal vedligeholdes, og foruden formandskabet for Medborgerforeningen, arbejder Marianne også med hjemmesiden og er primus motor for Gøngeforeningens støtter kaldet vennerne. Desforuden skal zumbaen passes to gange om ugen, og haven holder jo heller ikke sig selv.

- Vi har lige nedlagt et bed for at gøre det lidt nemmere, smiler Niels Christian. Man kan jo ikke nå det hele, så vi må prioritere, men det der med ligesom at lege Gønger, det, synes vi, er sjovt, og det er en interesse og fritidsbeskæftigelse, som vi har tilfælles, og som vi finder rigtig hyggelig og sjov. Og ja, vi er stadig tilflyttere, men kender efter de tre første år nu rigtig mange mennesker her i lokalområdet, som vi har det super rart sammen med, siger han.

 


FAKTA:

• Gøngemarkedet har i år eksisteret i 10 år og finder sted den 19. og 20. august klokken 10-17 i Lundbyparken, 4750 Lundby. Ud over boder, marked og optræden, vil der være masser af muligheder for at opleve hvordan Sydsjælland var på Svend Gønges tid.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg