Bjarne Hemmingsen har spottet en fugl i det fjerne. Foto: Ulrik Jensen

Trængsel i tårnet

Der var trængsel i fugletårnet på Nyords enge, da en flok frivillige fra arbejdsgruppen under Fugleværnsfonden i søndags inviterede til åbent tårn på øen, som regnes for et af de fuglerigeste strandengsområder i Østdanmark.

Nyord Der var solskin og god sigtbarhed i fugletårnet på Nyord i søndags, men en strid vind gjorde det vanskeligt at holde kikkerterne stille. På forhånd havde man reklameret med næsten garanti for at se havørn, og der gik da heller ikke lang tid, før den første havørn blev spottet siddende på græsset langt væk. I de opstillede teleskoper, som kunne trække fuglen op til 50 gange tættere på, fik alle mulighed for at studere den imponerende rovfugl.  Der gik kun nogle minutter yderligere, før de to observatører fra Dansk Ornitologisk Forening, Stig Jürgensen og Bjarne Hemmingsen, kunne melde om to flyvende havørne ret tæt på fugletårnet. Alle fik ved selvsyn set, hvorfor man kalder havørnen ”den flyvende dør”. 
Til gengæld lykkedes det ikke i den første times tid at få et glimt af vandrefalke, som eller gerne fouragerer på Nyord. 
Bjarne Hemmingsen fortæller, at de lokale vandrefalke i år har ynglet med tre par på Møns Klint og et enkelt par i en kasse på Mønsbroen. I alt er der kommet 11 nye vandrefalke på vingerne her i lokalområdet, og det sker meget ofte, at de kommer en tur til Nyord, hvor der er gode muligheder for et måltid. 
Store flokke af hjejler, krikænder, grågæs, bramgæs og en enkelt sølvhejre var blandt de øvrige fugle som blev observeret.
Blandt deltagerne var søstrene Hanne og Lisbeth Tynell, som besøgte Møn som turister og havde lejet sig ind i et sommerhus i Råbylille.
- Vi læste om arrangementet i avisen. Det er kun anden gang, jeg er ude at kigge på fugle, og jeg har kun prøvet at være i Sverige for at kigge på traner, forklarede Hanne Tynell, som ivrigt fulgte med i observationerne i de opstillede teleskoper. 
- Det er rigtig fint med sådan et åbent arrangement, hvor man bare kan komme og lære lidt om lokalområdet og så få noget at vide om fuglene af kyndige fuglefolk, supplerede Lisbeth Kynell, inden søstrene begav sig videre for også at kigge lidt nærmere på Nyord by. 

Bjarne Hemmingsen har spottet en fugl i det fjerne. Foto: Ulrik Jensen

Der var trængsel i fugletårnet. Foto: Ulrik Jensen

Søstrene Hanne og Lisbeth Tynell var blandt deltagerne, der som turister på Møn kom til åbent fugletårn på Nyord. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar