• www.henriks-hvidevarer.dk

TV SYDTID: Supermåne skyggede for Damsholte-stjerner

Rigtige astro-nørder gider ikke kigge på fuldmåner, siger Ole Ørsted der søndag aften kunne indvie det spritnye observatorium i Damsholte på Møn, i supermånens skær.

 

Damsholte - Det nyeste udstyr er blevet introduceret for bare et år siden, og vi kan lægge live-videoer op, når der kommer ordentligt net herude, fortæller Ole Ørsted - tip-tip-oldebarn af H.C. Ørsted og blandt initiativtagerne til Damsholte Observatorium, der søndag aften blev indviet med fuldt hus og supermåne i centrum.

- Vi havde regnet med 40-45 folk. Der er kommet 140, siger en overrasket medarrangør Jens Henrik Olsen, imens folk stod i kø for at observere nattehimlen.

Blandt dem var Mathilde Heine og Victor Lohmann fra Lendemarke, der havde taget turen til Damsholte for at opleve observatoriet.

- Det handler jo om vores eksistens og om der måske er liv andre steder end på Jorden. Det tror jeg, der er, mente Victor Lohmann.

Observatoriet i Damsholte var for halvandet år siden blot en skæv idé og sidst Sydsjællands Tidende besøgte de ihærdige astro-nørder, var de så småt begyndt at bygge. Søndag stod det hele færdigt. Komplet med teleskop og skydbart tag, hvor himlen kunne åbenbares.

Åbningen faldt sammen med den såkaldte supermåne, hvor månen er næsten fuld og samtidig er allertættest på Jorden - og dermed størst mulig. Det gav mulighed for flotte billeder gennem astrokameraet, der kunne  vise på  skærmen  i observatorium.

- Men fuldmåne er i virkeligheden ikke så interessant for rigtige astronørder, lød det fra Ole Ørsted, der påpegede, at når månen er halv eller kvart, er det tydeligere at se kratere og spændende ting. Samtidig betyder en stor fuld måne, at der bliver blokeret for stjernerne, så dem var der ikke så meget syn for denne søndag - men det bliver der nok fremover, hvis du kigger forbi.

mith

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar