Ideen med modulerne - som der i øvrigt er tegnet ganske mange af - er at man kan udvide og indskrænke. Irene og Kjeld Jappes hus i Nyråd er ganske stort - 167 kvadratmeter - men der er ikke planer om at flytte rundt. Således danner den store stue - med den store glasfacade - da også et dejligt uderum mod mellemgangen og vinklerne med værelser. Foto: Michael Thønnings

Ukendt Utzon-hus i Nyråd blev reddet af arkitekt-par

Takket være en fremsynet virksomhed i 1960’erne og et opmærksomt arkitektpar i 2014, er Nyråd hjem for et af stjernearkitekten Jørn Utzons helt særlige huse, som de færreste vidste fandtes. Her er historien.

Nyråd De fleste kender nok arkitekten Jørn Utzons verdensberømte operahus i Sydney, men det er måske de  færreste der ved, at verdensstjernen tegnede et helt særligt hus, der stadig står på en ganske særlig placering, midt mellem parcelhusene i Nyråd. Men havde det ikke været for ægteparret Kjeld og Irene Jappes skarpe arkitektøjne og forkærlighed for netop Utzons værker, så var huset måske gået tabt.
- Vi besøgte vores datter og var ude at gå tur. Jeg kunne genkende det lige med det samme, fortæller Kjeld Jappe,  der købte Hulemosevej 36 i 2014, efter det havde været til salg i over et år og stod tomt og noget forfaldent. Det er der dog senere blevet rettet gevaldigt op på.
Men lad os gå tilbage til begyndelsen. For huset i Nyråd er et af måske blot to såkaldte ”Espansiva-huse” - et særligt modulbyggesystem - som Jørn Utzon tegnede omkring 1969. 
Det var en sammenslutning  under træbranchen i Danmark, der fik stjernearkitekten til at lave huset, der netop udmærkede sig ved at være super fleksibelt. Således er det lavet, så alle dele er moduler, der kan tilføjes - og fjernes igen - afhængig af hvordan familien udvider sig eller bliver færre. Alt er til at flytte rundt på. 
I følge de officielle kilder byggede Jørn Utzon selv et Espansiva prøvehus nær sit hjem i Hellebæk, nord for Helsingør. Det hus er i dag ejet af Utzons datter - designeren Lin Utzon - og i flere artikler fremhæves dette hus, som det eneste af sin slags. Espansiva-huset blev nemlig aldrig sat i egentlig produktion - måske fordi det blev for dyrt, eller var for moderne i en tid, hvor typehuse og selvbyg, var billigt og blev hvermandseje.
Men huset i Hellebæk er langt fra unikt.
Vordingborg Trælasthandel - det der i dag hedder Fog - var nemlig en af hovedkræfterne i at få Utzon til at tegne Espansiva-huset. 
Det fremgår af dokumenter, som forfatter Lars Lyngskov kom i besiddelse af under sin research til den bog han for et par måneder siden udgav, om Vordingbrog Trælasthandels histroie.
De originale dokumenter  fik han, da bogen var på vej i trykken, så det blev kun et kort afsnit, men her fremgik det, at man sammen med snedkerfirmaet Viktor Hansen og Søn, fik fremstillet et Espansivahus på adressen i Nyråd, hvor det stadig står i dag.
I følge forfatteren blev placeringen valgt, fordi den ligger så unikt; højt hævet og med kig til både skoven til den ene side og udsigt over byen mod søen til den anden. 
Grunden  var angiveligt ejet af netop snedkermesteren, der altså opførte huset, og det stod færdigt i 1970 - omtrent samtidig med Utzons eget hus i Nordsjælland.

Et lykketræf
- Jeg kan huske at jeg som arkitektstuderende var oppe at se det hus i Hellebæk. Det var Utzon selv, der fortalte om det - hvordan det var sammensat og med de skrå vinkler, som jeg selv blev meget inspireret af. Jeg synes det var meget spændende og har aldrig glemt det. Det har været omkrirng 1969, fortæller Kjeld Jappe, der nu selv - mange år senere - kunne købe Nyråds Utzon-perle, ved lidt af et lykketræf.
For familien Jappe boede egentlig oprindeligt på Amager i mange år -  og senere næsten 20 år i Taastrup. Men døtrene flyttede til henholdsvis Jylland og Nyråd, og da de gerne ville tættere på børnebørnene, så kiggede de lidt rundt.
- Folk synes jo vi var skøre at flytte i vores alder, siger Irene Jappe.
De var ved at give bud på flere forskellige huse, men det gik ikke rigtig igennem. Indtil de en dag gik tur... 
Der stod det. Utzon-huset - som man kun kendte til helt lokalt, var endda til salg.
- Kjeld faldt jo straks for huset - men jeg faldt for beliggenheden. Det ligger helt fantastisk med udsigten, fortæller Irene Jappe, der hurtigt blev enig med sin mand om at købe huset.
Det var dog noget slidt. Det havde været lejet ud i en periode og havde været til salg i mere end et år.
- Der var lilla vægge, gulvene i stuen måtte vi skifte, de var helt ødelagt, påpeger Kjeld Jappe, der dog kunne glæde sig over, at meget andet var nærmest urørt, siden det blev bygget i 1970.
- Rigtig mange af de oprindelige ting var bevaret, siger Kjeld, der overraskede ejendomsmægleren, da han hev skydevæggen frem, der lukker køkken og spisestue af fra resten af stuen. 
- Det kunne jeg huske fra da jeg så det i Hellebæk, dengang, fortæller han. 
De havde fundet deres hjem.

Et særkende
Vi er i stuen med den enorme lofthøjde, der går igen ude i mellemgangen og flere værelser. 3,80 meter måler det til kip i nogle af de skrå vinkler, der både giver lys og luft. Netop vinkler og de ”skæve” tage var et særkende for Utzon, der har tegnet huset så det er ganske moderne - selv for en bolig af i dag.
Det er således en enorm stue, der leder ud mod en vinkel med et halvåbent køkken, der kan lukkes af med en skydevæg. Selve stuevæggen og mellemgangen er desuden lavet helt i glas i den del, der vender ud mod baghaven. Det giver et imponerende lysindfald - og en smuk udsigt ud over Nyråd. 
Det hele er båret af et skelet af store limtræsbjælker og træ og plader er en bærende del af Espansiva-konceptet, der dog både kunne laves i træ eller mursten. Det i Nyråd er af gule sten. Derudover er det hele sat på et punktfundament - i stedet for at være fuldtstøbt - netop fordi det hele skal kunne sættes op og pilles ned efter forgodtbefindende.

Genopfrisket
Der var dog noget arbejde med at få det hele i orden. Meget kunne klares med maling, men alle facader - og der er mange skrånende - er lavet i eternitplade, der møjsommeligt blev fjernet og ordnet, ligesom træværket, mens murværket blev genopfrisket.
- Køkkenet er også det oprindelige, som vi har bevaret. Vi har blot taget lågerne af og fået dem lakeret, afrenset grebene og så har vi fået ændret lidt i indretningen, fortæller Irene Jappe, der insisterede på at bevare det.
Heldigvis er Kjeld - ud over at være arkitekt - også uddannet murer, så meget kunne han klare selv - også fordi han er pensioneret og de sidste år har haft som ”hobby” at få huset i fin stand. Selv beplantningen har de kigget på og tilpasset.
- Vi har fundet gamle billeder af huset fra dengang - og der stod en bambus dér. Den har vi så sat igen, påpeger Irene Jappe, der understreger at det vigtige er, at det er et hjem og ikke et museum. Og det er det blevet.
Selv har hun fået en kontor i den ene længe, hvor hun sidder og maler, og huset er stort nok til at de kan have børnene fra Jylland på besøg.
- Det er et fantastisk dejligt område - og det var det jeg faldt for, siger Irene Jappe.

Ideen med modulerne - som der i øvrigt er tegnet ganske mange af - er at man kan udvide og indskrænke. Irene og Kjeld Jappes hus i Nyråd er ganske stort - 167 kvadratmeter - men der er ikke planer om at flytte rundt. Således danner den store stue - med den store glasfacade - da også et dejligt uderum mod mellemgangen og vinklerne med værelser. Foto: Michael Thønnings

Kjeld Jappe demonstrer hvordan man kan skyde væggen ud og lukke spisestue og køkken af mod stuen. Et smart trick, når man der er for meget ”røg i køkkenet. Foto: Michael Thønnings

Mellemgange, hvor loftshøjden på 3 meter og 80 er ganske imponerende og hvor lyset vælter ind fra glasfacaden mod haven. Foto: Michael Thønnings

Renden i stenene indikerer skellet til et nyt modul og giver liv til facaden. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar