Det er et fint hus - Ørslev Forsamlingshus - men det skal renoveres for et millionbeløb, hvis bygningen skal bruges. Hvad der skal ske er endnu uvist, men selv her i weekenden, blev der holdt fest - formentlig for sidste gang i 130 år. Foto: Michael Thønnings

Uklare planer for lukket forsamlingshus

Den 6. juni blev det endegyldigt vedtaget at nedlægge Ørslev forsamlingshus, når det nye egnshus åbner på skolen om kort tid. Meget kan genbruges, men hvad der skal ske med den centralt beliggende bygning er uvist. Ligegyldigt hvad, bliver det dyrt, lyder meldingen.

Ørslev I 130 år har bygningen på Rynkebjerg 3 - lige midt i Ørslev - lagt rum til et hav af fester og fælleskaber i byen, men den 6. juni var det endegyldigt slut. Den anden og sidste ekstraordinære generalforsamling, med en lille sluttet kreds, vedtog at nedlægge sig selv og dermed forsamlingshuset.
Sagen er, at man for nogle år siden lavede en aftale med kommunens daværende kulturdirektør, så der blev oprettet et egnshus på skolen i Ørslev i stedet, og det står klar til at åbne den 27. juni, hvor det er helt slut med forsamlingshuset. 
Og det er egentlig okay, lyder det fra den afgående formand, Jørgen Pedersen.
- Det har været dalende med brugen, siden man vedtog at lave egnshuset, og nu har vi fulgt det til dørs. Men det er da en epoke, der er slut, siger han.
Mange af de ting der er - service til 100, borde og stole og lignende, bliver dog flyttet med over i det nye egnshus, så det kan genbruges, men det er stadig uafklaret, hvad der skal ske med selve bygningen, som var forsamlingshuset.
- Den gamle aftale, der blev lavet med Lisbeth (Mogensen,  tidligere kulturdirektør, red.) var, at vi kunne give det til kommunen, der så nok ville rive det ned, men det er spørgsmålet, hvad der er penge til, siger Jørgen Pedersen.
Der er således ikke en formel aftale om, hvad der skal ske. Håbet er dog at der kan blive lavet en fin plads i stedet, eller at nogen kan sætte det i stand og drive det som noget nyt og spændende. Men frygten er, at spekulanter overtager, eller at man står med en tom skal der bliver hærget, ligesom man blandt andet så det med den tidligere brandstation og ungdomshus i Vordingborg.
- Hvis der er nogen, der finder ud af, at det står tomt, så ved man ikke hvad der sker.   Vi kan jo risikere at komme til at stå med en øjebæ, siger Jørgen Pedersen.
Forsamlingshusets bestyrelse har sendt deres indstilling til kommunen, hvor de forslår at overdrage bygningen til dem.
- Men spørgsmålet er, hvad der er råd til, siger han  og påpeger at en istandsættelse  nu vil - et slag på tasken - ligge på op mod to millioner kroner, mens en nedrivning næppe heller, er gratis.

Idéer
Og det er de samme toner, der lyder fra kommunen.
- Vi har fået indstillingen fra forsamlingshuset, men der er ikke truffet nogen beslutning endnu, siger Jesper Kjærulff, der er chef for kultur og fritid i kommunen. 
Han påpeger, at der først efter ferien bliver besluttet noget fra forvaltningen eller politisk side, men at der er flere tanker og idéer, om hvad man kunne gøre, som der skal snakkes om.
- Men idéer koster penge, og det har vi ikke, så vi må se, hvad vi gør, lyder det fra kulturchefen. 
Han understreger, at der ikke er lavet nogen aftale i forhold til at kommunen skal overtage bygningen, så det ikke nødvendigvis er det, der kommer til at ske. 
- Men der skal selvfølgelig tages hånd om den, så den ikke bare står, siger han, men påpeger samtidig at det formelt set er forsamlingshus-bestyrelsens ejendom og ikke kommunens.
Til gengæld kan den nu nedlagte forening glæde sig over at de faktisk lukker med et lille overskud, og på den ekstraordinære generalforsamling blev det besluttet, at hvis det er muligt, skal overskuddet gives videre til det nye egnshus, der kan blive samlingspunkt for Ørslev i forhåbentlig lige så lang tid, som det gamle var. 

Det er et fint hus - Ørslev Forsamlingshus - men det skal renoveres for et millionbeløb, hvis bygningen skal bruges. Hvad der skal ske er endnu uvist, men selv her i weekenden, blev der holdt fest - formentlig for sidste gang i 130 år. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar