• www.henriks-hvidevarer.dk

Thilde og Marie finpudser deres rapport om, hvordan man kan fremstille en skraldespand i metal i stedet for plastik

Unge forskerspirer fra Møn

6.b fra Møn skole, afdeling Stege, har hele ugen arbejdet med forskning og ideudvikling 

 

 

stege - Det er første gang at 6. klasse arbejder projektorienteret på denne måde, siger skolelærer Kim Errebo, der kun ærgrer sig over at han ikke, allerede mens børnene gik i fjerde klasse, præsenterede dem for denne læringsform.

I hele sidste uge fik elever på Møn skole i Stege nemlig selv lov til at være forskere og udvikle egne produkter.

 - Op til denne uge, har vi arbejdet med temaet ”Vores produkt” i natur og teknik, fortsætter Kim Errebo, og fortæller at børnene blev sporet ind på, hvordan en ingeniør arbejder og udvikler. Børnene skulle her opfinde en flaskekølepose.

I denne her uge var det børnene selv, der skulle få en idé og føre denne ud til et konkret produkt. Mandagen startede med en brainstorm. - Jeg sagde til børnene, at der ikke findes dårlige ideer og igennem ugen er det børnenes egen nysgerrighed, der har drevet processen, siger Kim, der glædede sig til fredag middag, hvor projektet afsluttedes med en fremlæggelse for forældre, bedsteforældre og skolekammerater.

 

Tyggegummi til mobil

To af eleverne, Nikolaj og Malthe, er i gang med at få deres mobilcover ud af gipsformen. 

- Vi tænkte at man kunne bruge alle de tyggegummiklatter, der ligger på gaden og lave dem om til mobilcovers, fortæller Malthe, der dog har måttet sande, hvad mange forskere også sander, at der skal flere forsøg og justeringer til, før der er succes. 

- Vi har blandet det med silikone for ellers ville det blive for hårdt og så har vi brugt nettet til at undersøge eksempelvis smeltepunktet, som er 125 grader, fortsætter Malthe, der fremviser det knækkede cover. Måske det alligevel var blevet for koldt til at komme helskindet ud af formen. 

Ugen har budt på mange nye erfaringer og læring. 

- Vi ved i hvert fald nu, at man ikke skal smelte tyggegummi og silikone i et lukket rum, for det stank helt forfærdeligt griner Nikolaj, der desuden har nydt ,at det har været en lektiefri uge. 

 

Bladbriket

Under armen står Magnus med et metalrør, hvor der stikker blade ud af den ene ende. 

- Jeg har eksperimenteret med at lave briketter ud af tørrede blade, siger Magnus, der sammen med lærer Kim er på vej til bålpladsen for at tænde ild til bladene i røret. - Det har været fedt at skulle arbejde selvstændigt, siger Magnus, der gerne vil have meget mere projektbaseret undervisning. 

- Jeg har lært mega-meget og blevet meget bedre til at beskrive det, jeg har lavet, fortsætter Magnus, der har nydt den større grad af selvbestemmelse, som denne uge har lagt op til.

nee

 

Thilde og Marie finpudser deres rapport om, hvordan man kan fremstille en skraldespand i metal i stedet for plastik

Nikolaj, Malthe og lærer Kim Errebo i sløjdlokalet, der også er inddraget til frembringelse af produkter. Kim og drengene snakker om, hvad der er gået galt med deres tyggegummimobilcover, som ifølge Kim måtte være det mest velduftende mobilcover nogensinde. Fotos: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar