Gine Juul Martins og Liv Rybka, der udgør duoen “Ligine”. Musiklærer Michael Hillenstedt er ved at finjustere guitarerne, inden pigerne skal fremføre deres stykke. Fotos: Mette Neerup

Unge spiller klassisk

Søndag var Vordingborg musikskole vært ved den ene af de tre regionale musikkonkurrencer i klassisk musik, der udspiller sig i marts.

Vordingborg Konkurrencerne Unge spiller klassisk løber på tiende år og Vordingborg musikskole har været vært i de sidste to år. 
- Vi repræsenterer den sydligste del af regionen og med 43 aktive deltagere i konkurrencerne oplever vi tilgang, siger Anne Turner, der underviser i cello på Vordingborg Musikskole og er musikskolens klassiske koordinator. Hun er derfor tovholder på arrangementet, der strakte sig over hele søndagen. 
- Selvom det i princippet er en konkurrence, prøver vi at afmystificere det, så det i højere grad kommer til at handle om, at børnene og de unge får hørt hinanden spille, at de hygger sig og får reklameret for klassisk musik, fortsætter Anne, der samtidig anerkender, at nogle af de mere ambitiøse deltagere målrettet går efter, at vinde hovedpræmien, som er en invitation til, at spille med ved nogle af Ensemble Storstrøms koncerter i efteråret. 
- Konkurrencen er jo kun én dag og det er i virkeligheden processen, der er vigtigst. At spille et instrument er meget intenst. Der er så meget støj i vores samfund i øvrigt og der skal gives plads til koncentration, tilføjer Anne, der oplever, at børnene i selve konkurrencemomentet strammer sig mere an og præsterer bedre end de selv troede var muligt.

Nervøs og koncentreret
Konkurrencedeltagerne er delt op i grupper efter alder og om de er henholdsvis solister eller ensembler. Imellem afviklingen af de forskellige gruppers optræden er der votering hos dommere og pause eller tid til at varme op for deltagerne. I et af øvelokalerne er ensemblet Ligine fra Vordingborg Musikskole i gang med at øve og få de sidste dessiner fra deres musiklærer, inden de skal på scenen for første gang i deres musikalske karriere. Koncentrationen lyser ud af øjnene på de to ti-årige piger, der på klassiske guitarer skal fremføre et kinesisk stykke. 
- Jeg valgte bevidst dette stykke til de to unge kvinder, da det er skrevet af en kvindelig komponist og så fordi det jo i dag er kvindernes internationale kampdag, smiler musiklærer Michael Hillenstedt, der underviser i guitar og blokfløjte. Han er  tilknyttet musikskolerne i Vordingborg og Næstved. 
- Det er jo sådan lidt eksamensagtigt at skulle fremføre et stykke, der har krævet mange måneders øvelse, fortsætter han og tilføjer at arbejdet med at lære at spille og fremføre sådan et stykke, også fører til en udvikling på det mentale plan. Pigerne virker da også rolige og fokuserede, på trods af deres udsagn om nervøsitet og svedige hænder. 
- Vores musiklærer Michael sagde, at vi skulle prøve det, siger Gine, og tilføjer at det for hende ikke er tilfældigt, at det er guitar hun har valgt som instrument. Hun ønskede sig en guitar fra hun var lille. 
- Og jeg startede med at låne min storebrors guitar og bruger den også til at spille på, når jeg er ked af det, siger Liv. 
- Det er så fedt, at gøre det her sammen med en ven, smiler pigerne inden de gik på scenen og fremførte deres stykke, foran publikum og dommere i musikskolens lokaler på Kulturarkaden.

 

Gine Juul Martins og Liv Rybka, der udgør duoen “Ligine”. Musiklærer Michael Hillenstedt er ved at finjustere guitarerne, inden pigerne skal fremføre deres stykke. Fotos: Mette Neerup

Koordinator af den klassiske afdeling under musikskolen i Vordingborg, Anne Turner.
- Det er et af årets højdepunkter for mig, siger hun.

Publikum fyldte salen i Kulturarkaden, da de unge musikskoleelever konkurrerede i Unge Spiller Klassisk-konkurrencen.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar