Veteranpløjning på hyggeniveau

Veterantraktorer, arbejdsheste i seletøj og veteranplove kunne opleves på nært hold, da Museumsgården i Kedbylille i weekenden inviterede til veteranpløjning på hyggeniveau i de mønske marker omkring gården.

 

- Det er deres første gang som par, hvor de skal arbejde sammen om at pløje, fortæller Finn Jakobsen om de to heste foran ploven, Zita og Nick.
- Det er derfor, Jørn (Jørn Svenstrup, red.), går og holder tømmerne, mens jeg styrer ploven. Vi er nødt til lige at være to om det noget af tiden, forklarer han.
Zita og Nick bor til daglig i Stege, og ejes af Tom Christensen. De er vant til at være spændt for en vogn, så det at pløje er helt nyt for dem. Denne weekend er de med til hygge-pløjning ved den gamle gård, og de tilsammen tolv ben på den mudrede mark omkring ploven, ser ud til at arbejde godt sammen om projektet.
- Jeg lærte at pløje som dreng, indtil jeg var tretten år, og min far solgte hestene, fortæller Finn Jakobsen fra Vestmøn, der udover dagen i dag, som manden bag hestepløjningen, også er frivillig på Museumsgården sammen med sin kone Bente Jakobsen.

 

Træben ingen hindring
Det er jo benproteser, men jeg kalder dem ”træben”, fortæller Ivar Lacoppidan, der lige er hoppet af den røde traktor, en Farmall DGD4 fra 1953. Ploven skal renses en smule, så den er klar til brug igen om lidt.
- Jeg har arbejdet som skovmand, bonde og som smed, fortæller han videre, og fortæller også om sin ben-amputation sidste efterår, og om hvor hurtigt han kom i gang med at gå igen.
- Jeg var oppe og gå rundt uden støtte på de nye ben allerede to måneder efter. Det er den stædighed, dér, griner han, og begynder at forklare om selve ploven, som han er ved at rense.
- Ploven her er fra 1949, og er kommet fra USA, hvor den havde været i brug lidt tid inden, den kom til Danmark. Den er en del af Marshallhjælpen, hvor vi modtog hjælp fra USA efter anden verdenskrig.
Nu er ploven renset færdig, og Ivar med de stædige ben, kan igen pløje videre. Inden når han lige at fortælle, at han er kørt til Møn i dag fra Haslev, og at han har andre arrangementer i Fuglebjerg, på Falster og i Borup, som han kan se frem til i den kommende tid.
- Ivar tager rundt og kører til konkurrencer. Dét, vi har her i dag; det er hyggepløjning, men der afholdes konkurrencer andre steder rundt omkring i landet, fortæller Niels Jørgen Dahl.
Niels Jørgen er næstformand i Museumsgårdens Venner, og det er ham, der står for stort set alle arrangementer, der afholdes.
- Især i går, lørdag, var her mange besøgende. Alt i alt har her vel været omkring 230 gæster denne weekend, slutter næstformanden.
De to frederiksborgere Zita og Nick står nu bag Museumsgården og gumler løs i det grønne. De har for én dag oplevet en lille bid af det, der ofte var hverdagskost for deres hårdtarbejdende forfædre. Vinden er stadig helt stille, og lyden af fuglefløjt blander sig med duften af nyslået korn fra de omkringliggende marker ved den seværdige gamle gård i Keldbylille, der gemmer på utallige minder fra ”gamle dage”.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar