Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Lydia Hendel registrerer og gør klar, mens guldet ligger på bagepapir og bakker inden det udstilles. Foto: Michael Thønnings

Vikingerne er ankommet

Et skib i naturlig størrelse og en halv palisademur er allerede klar på borgcenteret, hvor tyskere i øjebilkket registrerer og udpakker tusindvis af vikingefund, der er klar for publikum til påske.

 

 

Det er stadig et syndigt rod, men trækasser med vikingeværdier for tusinder af kroner er ved at blive åbnet oppe på borgcenteret. Inde i selve foyeren har tømrerne været igang og har bygget begyndelsen til en god gammeldags palisademur, der både tjener som intro og indgangsport til det store udstillingsrum, hvor de cirka 2.000 vikinge-genstande fra Hedeby, er ved at finde plads.

Udstillingen åbner til påske, men i løbet af den sidste uges tid, er alle genstande blevet fragtet hertil fra Tyskland, hvor det hele udlånes fra.

- Det bliver en helt ny udstilling. Vi har lånt genstandene, men vi bygger selv det hele op, fortæller den udstillingsansvarlige Thomas Pedersen, der er hyret ind, efter direktør, Keld Møller, har valgt at koncentrere sig om den nye vikingeruin ved Køge og redningen af Holmegaard glasværk.

Håbet med den nye udstilling er, at der igen kan komme  godt med gæster på borgcenteret.

- Jeg er sikker på vi kommer til at opleve væsentligt flere gæster. Folk der køber billet, siger Thomas Pedersen, der tidligere har beskæftiget sig med kold krig på Stevns, men nu skal få styr på den store vikingeudstilling.

Selve genstandene klarer de tyske museumsfolk, og for øjeblikket sidder de nøjsomt og registrerer, tilpasser og finder de mange genstande frem.

En af dem er Lydia Hendel.

- Det er meget spændende at lave et nyt sted. Det dejligt at være her, fortæller hun, mens hun forklarer hvordan genstandene bliver matchet på fysiske og digitale lister, sat op og derefter placeret i montrer.

 

Teatralsk 

For til forskel fra den almindelige udstilling, hvor genstandene var få og det meste foregik digitalt, så bliver der noget fysisk at se på til påske.

Allerede nu er der linet ekstra udstillingsskabe op, og ved indgangen kan man allerede nu se krukker, smykker og råjern, der er brugt som vikinge-handelsvarer

Ude bag palisademuren gemmer der sig desuden halvdelen af en fuldstørrelse vikingebåd, som museet har fået lavet særligt til udstillingen. 250 kilo vejer aluminiumsskellettet, der kommer sejlend ud af væggen. For de store teatralske elementer er ikke droppet på museet, bare fordi man også har udstillingsgenstande.

- Vi har lavet helt nye historier og det kommer til at være som om man er der, med røg og lyd og projektioner. Det eneste vi ikke genskaber er lugten. Der lugtede rigtig dårligt, fortæller Thomas Pedersen. Det tekniske er i øjeblikket ved at blive lavet, men udstyret er  - bortset fra en ny røgmaskine - det samme som museet ellers har brugt til den gamle digitale formidling. Således bliver det også ipaden der bliver det primære våben man skal bevægessig gennem udstillingen med, for at få maksimalt udbytte. Men genstandene får mere plads end man ellers har været vant til på det digitale museum.

Således er der allerede nu lavet en mandshøj ”amagerhylde” der kommer til at rumme de tusinde år gamle perler fra vikingerne, ligesom der inde bagerst vil være genstande og en fuldfigurs udgave af en fin vikingenkvinde - en fyrstinde - og hendes genstande. Det bliver i øvrigt en slags ”rum for de fornemme” idet det er her der senere vil blive  udstillet en vikingekonge, der dog ført ventes at ankomme til sommer.

Som det ser ud nu er tyskerne faktisk lidt hurtigere end ventet, så alt skulle være i orden til officielle åbning med kulturministeren, den 6. april, mens der åbnes for publikum den 8. april.

 
En begyndende vikingeborg... Foto: Michael Thønnings
Guld i forgrunden og en sejlende aluminiumsbåd i baggrunden. Foto: Michael Thønnings

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg