• www.henriks-hvidevarer.dk

John Holmer - formand for museumsforeningen håber at kunne lave et samlende katalog over de lokale museer og samlinger, ligesom han håber at Rødeled igen kommer til sin ret. Arkivfoto: Klaus Lohmann

Vil samle lokale museer og oplevelser

Museumsforeningen har store planer og håber blandt andet at man kan få gang i Rødeled, ligesom de vil lave et katalog over samtlige lokale museer og samlinger, så de bliver mere tilgængelige.

Kommunen Museusmforeningen for Sydsjælland og Møn, er en af landets største,  med engagerede lokale frivillige, der allesammen arbejder for at gøre museums-livet og mulighederne bedre, og her er flere planer på bedding, lyder det fra formand John Holmer, der netop har gjort status i forbindelse med årsmødet og kan se frem mod  foreningens generalforsamling i aften, tirsdag.
- Vores fokus er på de frivillige, efter vi i 2011 ikke længere var en del af det lokale museums bestyrelse ved sammenlægningen, men vi har også stået for at gennemføre en række arrangementer - som eksempelvis Møns Museums 100-års dag, siger ha og påpeger at det nyeste tiltag skal være et samlende museumskataolg over de lokale museale muligheder.
- Området her er jo helt unikt, når det kommer til kulturarv - desuden er der  minimum 25-30 lokale, private samlinger, som er meget spændende, siger han og henviser blandt andet til Thorsvang - samlermuseet og Middelalderhaven i Stege, som begge er forholdvis nye, privatdrevne ”museumsoplevelser”.
- Hvis man kunne samle alle de oplevelser - eksempelvis i et katalog, ville man virkelig kunne styrke de her steder, siger han og påpeger at det kræver noget arbejde og finansiering, men at det er en af de ting, som de i museumsforeningen håber, at de kan gøre noget ved. Netop så det bliver tilgængeligt for flere, så folk - også lokalt - bliver klar over, hvor meget her er, som kan og skal opleves.

Tusindvis af timer
En af de nu hedengangne oplevelser er i John Holmers egen hjemby, Præstø, hvor Rødeled - det unikke, gamle pottemageri - er blevet ladt  tilbage af Museum Sydøstdanmark og kommunen, hvor borgmesteren, som formand,  ikke har formået at gøre noget ved stedet, efter netop museumsforeningen drev det i en periode fra 2014 til begyndelsen af 2017.
- Vi frivillige har brugt tusindvis af timer på Rødeled,  og der var nogle uheldige omstændigheder, som gjorde, at vi trak os. Det er ærgerligt, at det nu er lukket, siger John Holmer.
Museumsforeningen holdt ellers Rødeled og drev det videre, efter fonden bag, med Museum Sydøstdanmark og daværende borgmester, besluttede at stoppe samarbejdet med det sociale værksted og den daværende pottemager. Det skete med  forklaringen om af arbejdsmiljøet og stedet ikke var tidssvarende, at man i 2014 lukkede.
Siden forsøgte museet fra 2017 at hyre nogle københavner-event-folk, der mente at de kunne sætte det helt store igang, og museumsforeningen, der havde drevet det i mellemtiden, trak sig helt ud. Efter et år med ingenting, kastede den nye borgmester og resten af bestyrelsen så håndklædet i ringen og har siden da søgt efter en pottemager til at drive det videre - noget man flere gange tidligere har forsøgt uden held.
Men John Holmer, er ikke afvisende for at museumsforeningen måske igen kan træde til.
- Vi oplevede jo stor interesse for Rødeled - også efterfølgende, men det kommer an på de drøftelser de har,  omkring hvad der skal ske, siger John  Holmer, der som museumsfrivillig påpeger, at det vigtigste er, at det Rødeled ikke bare sygner hen - især nu hvor Præstø også har mistet en stor del af finansieringen og alle værkerne til det stort anlagte Kunsthal Glas i Støberihallerne, der ligeledes har lange udsigter som samlingssted. 
Byen mod nord har desuden måtte imødese en kommunal budgetmæssig nedskæring af deres museale fyrtårn - Thorvaldsen-samlingen på Nysø - der til gengæld står bag en stor 175-års fejring af billedhuggeren nu her den 24. marts i kirken.
 

John Holmer - formand for museumsforeningen håber at kunne lave et samlende katalog over de lokale museer og samlinger, ligesom han håber at Rødeled igen kommer til sin ret. Arkivfoto: Klaus Lohmann

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar