Tusindvis af vinylblader blev byttet og handlet ved søndagens plademesse på Stars. Foto: Ulrik Jensen

Vinylpladen giver nærvær

Den årlige vinylmesse på Stars fandt sted i weekenden, hvor samlere mødtes til køb og salg samt nydelsen ved LP’ens duft og særlige lyd.

Vordingborg I vores tidsalder, hvor man kan streame næste al musik og lytte gratis til digitale signaler bestående af 0- og 1-taller, vil nogen undres over, at stadig flere vender tilbage til de analoge lydbølger fra en egentlig forældet teknologi. Men vinylpladen – den flade, runde, sorte sag - har fået sin renæssance efter mange år i skyggen. 
Et tydeligt bevis på at vinylpladen består, var plademessen på Stars i søndags et tydeligt bevis på. For de lokale vinylentusiaster i Musikklubben My Generation har grammofonpladen aldrig været på vej ud, og de har holdt fast i, at den gode gammeldags vinylplade kan noget helt særligt og er et oplagt bytte- og samlerobjekt. 
Det var 14. år i træk, at pladesamlerne holdt deres årlige plademesse i Vordingborg med fristende tilbud for musikelskere. Fire af sælgerne kom fra den lokale musikklub, mens de øvrige sælgere kom fra hele Sjælland og en enkelt endda fra Tyskland.
- Der er noget helt særligt ved at tænde for grammofonen, sætte nålen i rillen og få den rigtige, varme analoge lyd ud gennem højtalerne, lyder det samstemmende fra flere af de 15 udstillere, som var samlet på Stars. Og et lignende udsagn kommer fra køberne:
- Man kan ikke samle på streaming, kun høre, og slet ikke mærke duften af vinyl, læse teksterne eller vende og dreje coveret. Vinylpladen giver en helt særlig nærhed til musikken.

Nye kunstnere på LP
På Stars blev der bladret ivrigt i de mange kasser med tusindvis af grammofonplader, som blev byttet og handlet. Pladerne var hos de fleste sælgere omhyggeligt ordnet alfabetisk eller efter genrer af hensyn til samlerne, som ofte er på udkig efter noget helt bestemt. Og det var ikke kun gamle LP’er, som var med på plademessen. Nye kunstnere er også begyndt at udsende et album eller en single på vinyl, før musikken gøres tilgængelig som download. 

Kender sin samling
Kasserer i Musikklubben My Generation, Jørgen Sandbirk, var selv med på plademessen, men havde ikke så meget at sælge af:
- Jeg køber og samler selv gamle LP-plader. Jeg beholder det meste selv og sælger kun, når jeg får dubletter. Jeg har stort set Beatles komplet og samler ellers primært på 60’er musik. Jeg kender mine plader så godt, at jeg kan tage mig selv i at sidde og vente på, at en plade hopper, fordi den engang har fået en ridse.
Jørgen Sandbirk fortæller, at musikklubben i øjeblikket tæller 12 medlemmer, som mødes den første tirsdag i måneden på Stars, hvor der quizzes, lyttes og snakkes.
 

Tusindvis af vinylblader blev byttet og handlet ved søndagens plademesse på Stars. Foto: Ulrik Jensen

Kasserer i My Generation, Jørgen Sandbirk, samler selv på Beatles og 60´er musik. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar