Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Sådan så skulpturen ”Vækst” ud inden nedrivning af posthuset. Bronzeskulpturen havde en anslået værdi på omkring 100.000 kroner og blev indviet i 1994. Foto: Michael Thønnings

Vordingborg fjerner Vækst til 100.000

En to meter høj bronzeskulptur ”Vækst” til en værdi på op mod 100.000 kroner er forsvundet i forbindelse med kommunens nedrivning af posthuset i Vordingborg. De ansvarlige fra kommunen ønsker ikke at forholde sig til det i deres ferie. Kunstneren bag undrer  sig og har intet hørt.

 

 

Posthuset overfor stationen i Vordingborg er næsten jævnet med jorden, for at gøre plads til den nye Næstvedvej, men bygningen er ikke det eneste, der er væk.

Den to meter høje bronzeskulptur ”Vækst”, der stod på den lille plads ud mod Næstvedvej er også forsvundet.

- Det har jeg ikke hørt noget om. Der er ingen der har fortalt mig, at den skulle flyttes, siger Joseph Salamon, kunstneren bag en lang række skulpturer og også ”Vækst” i Vordingborg. Hans vurdering er at et værk som det, vil koste omkring 100.000 kroner.

- Alene støbning i bronze, er  ganske beskosteligt, fortæller kunstneren, der har udstillet og lavet skulpturer en lang række steder, men betegner værket, der stod i Vordingborg som et af hans monumentale værker, der også er afbilledet blandt de vigtigste på hans CV.

- Jeg kan huske at der var et postorkester der spillede meget længe og var rigtig glade, da den blev indviet, siger Joseph Salamon, om skulpturen, der blev rejst i 1994, på bestilling af Post Danmarks Byggeafdeling.

Men hvor den er nu - om den er blevet til meget dyrt skrald, om den er blevet stjålet, eller om den er flyttet til et sikkert sted, så den kan komme op igen, er der tilsyneladende ingen, der kan svare på.

Ifølge Postnord (som har overtaget Post Danmark) har VOrdingborg komune overtaget skulpturen i forbindelse med overtagelsen af posthuset. Det var nemlig en del af den aftale, der blev indgået, da skulpturen i sin tid blev stillet op.

Hele ledelsen i kommunens  tekniske afdeling har valgt at holde ferie samtidig. Overordnet leder, Torben Kelm Danielsen er således indisponibel, mens den ansvarlige for ny Næstvedvej-projektet, fagleder Bjørn Buch, ikke ønsker at forholde sig til sagen, i sin ferie.

- Jeg har syge børn, så det vil jeg ikke forholde mig til, siger faglederen.

 
 
 
 

 

Ikke ualmindeligt at kunst ”forsvinder”


Det er ikke ualmindeligt, at kunst i offentlige rum forsvinder uden at nogen ved, hvor de er blevet af. 

 

Ifølge kunstner Joseph Salamon, der har lavet skulpturen ”Vækst”, som igennem mange år stod foran det gamle posthus på Aarsleffsgade i Vordingborg, er det ikke ualmindeligt, at kunst i offentlige rum ”forsvinder”. Han fortæller: 

- Jeg er ikke uvant med at kunst forsvinder. LO havde købt et meget stort kobberrelief og ophængt det i deres hovedsæde på Rosenørnsallé. For ikke længe side flyttede LO til Islandsbrygge. Relieffet er pist væk. Ingen har set det efter flytningen.

Et andet af Joseph Salamons kobberrelieffer blev indkøbt til kantinen i en større virksomhed i hovedstaden, men heller ikke det, fik lov at blive.  

- Da jeg ville komme og fotografere det, fik jeg at vide, at direktørens kone har forelsket sig i relieffet og taget det med hjem til sig selv, fortæller kunstneren.

Endelig kan Joseph Salamon fortælle om et tredie stort koberrelief, som forsvandt fra en stor telefonvirksomhed i forbindelse med en flytning. Flere år senere dukkede relieffet op hos Bruun Rasmussens Auktioner, som ikke ønskede at oplyse hvem sælger eller køber var.  

- Ad omveje fik jeg at vide at et forsikringsselskabs direktør - som intet havde med virksomheden at gøre - har betalt nogen til at aflevere det hos ham og det var ham som solgte, fortæller Joseph Salamon og slutter:

 - Ja sådan kan det gå...

mille


Sådan ser pladsen ud i dag... Intet spor at den store skulptur. Hvad nogen vil bemærke er, at den lille kobberpostmand til hest, der hang over indgangen også er forsvundet. Det var den allerede før nedrivningen gik i gang. Foto: Michael Thønnings
Kunstneren, Joseph Salamon, havde dette billede i sit arkiv, fra indvielsen. Han har intet hørt om at hans skulptur skulle fjernes. Privatfoto

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
18.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
18.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
18.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
18.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
18.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg