Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Suleiman Diko(tv.), Yasin Kart og deres forening, vil gerne være en del af Vordingborg. Nu inviterer de til fest. Foto: Michael Thønnings

Vordingborgs kurdere inviterer til fest

Vordingborg har fået sin egen kurdiske forening, der gerne vil være med til flere ting og give noget tilbage til lokalområdet. Til at begynde med holder de stor Newroz-fest med mad og musik, der kommer langvejs fra.

 

 

- Vi er rigtig glade for at være her - og vil gerne være med til mere og give noget tilbage. Vi har talt om at foreningen skal prøve at være med som frivillige til Festugen eller andre ting i området, fortæller Yasin Kart, der sammen med formand Suleiman Diko, repræsenterer en af Vordingborgs nyeste foreninger: Vording kurdiske forening.

-  Vi har eksisteret i et års tid og der er omkring 40 familier her i området, der er med i foreningen, fortæller Suleiman Diko, der har Yasin Kart til at hjælpe med at tolke fra kurdisk til dansk.

Det er nemlig kun knapt fire år siden han kom til Danmark fra Syrien og dog er han en af de kurdere i foreningen, der har været længst tid i Vordingborg. Nogen har bare været her et år eller to år. Nogen kom hertil for et halvt år siden.

- Men vi er meget glade for at være her og de muligheder her er. Vi vil gerne integrere  os mere med de lokale, fortæller de to foreningsfolk, der nu har taget initiativ til at holde en stor fest nede i Medborgerhuset. Her har man blandt andet  inviteret folk fra kommunen og foreninger, for at vise kurdisk kultur frem - og for at vise taknemmelighed over at være her.

- Vi prøvede at leje Panteren, men der var ikke plads den dag. Vi har lejet Medborgerhuset, men der er ikke plads til ligeså mange - ellers ville vi gerne have åbnet festen for alle, fortæller Yasin Kart.

Arrangementet er en såkaldt Newroz-fest - den største og mest festlige begivenhed hos kurderne. Her er det meningen at foreningens medlemmer kommer med en ret hver og laver en stor buffet. Efter maden og officielle taler bliver der underholdning, hvor de har fået fat i kurdiske musikere langvejs fra. Der kommer blandt andet et par stykker fra Jylland, en enkelt der bor i Næstved og så en af de større kunstnere, Dilo Doxan, der tager til Vordingborg fra Hannover i Tyskland, for at synge.

 

Lærer noget

Folkene i Vordingborg kurdiske forening kommer i øvrigt fra hele kommunen og er blandt andet mødtes gennem sprogskolerne og kurser. De mødes som regel fredag og lørdag i et lokale de har lånt på Iselingeskolen, hvor de blandt andet hjælper hinanden med at tolke officielle papirer, får snakket om vigtige begivenheder, ligesom de om lørdagen har undervisning i kurdisk for børnene.

- Vi har en pige der underviser i kurdisk skrift og sprog. Vi hører tit fra lærerne i de danske skoler, at det er vigtigt at børnene træner deres eget sprog, og her har de mulighed for også at lære det på skrift, i stedet for når de kun taler det derhjemme, fortæller de.

- Det betyder meget at de kan få lov til det. I Syrien, eller i Tyrkiet, hvor jeg oprindeligt er fra, der kunne man ikke få lov at undervise i kurdisk. Det kan vi her i Danmark og det er vi meget taknemmelige for, fortæller Yasin Kart.

- Det er dejligt der er de muligheder, siger han og påpeger at de er rigtig glade for at være her i landet - og i særdeleshed for Vordingborg.

- Vi vil rigtig gerne være en del af det lokale samfund. Vi er kurdere i et land som Danmark, hvor vi bor og lever. På den måde er det også som vores eget land. Vi vil gerne være en del af det.

- Vi vil gerne være med og give tilbage, siger han.

- Og Vordingborg er et dejligt sted. Det er et lidt lille sted,  hvor alle kender hinanden. Det kan vi godt lide, for vi kommer selv fra små byer, siger Yasin Kart.

- Jeg har også boet i København. Det kunne jeg ikke så godt lide. Det er bedre her i Vordingborg, siger han.

 

Vordingborg kurdiske forening holder fest, der  i denne omgang kun er for inviterede, den 17. marts i Medborgerhuset i Vordingborg.

Newroz er en befrielse for kurderne

Newroz er navnet på en ung pige der befriede kurderne fra en ond konge. Det er deres vigtigste fejring.

 

Det kurdiske folk er spredt i flere lande Verden over, men har en ganske gammel kultur, hvor Newroz, er den vigtigste fejring. I nogle lande har de ikke fået lov at fejre dagen, der ofte er en stor fest med mad, musik og et stort bål.

Bål bliver der ikke i Medborgerhuset, men fejring bliver der masser af. Dog er festen den 17. marts, fordi det er en lørdag, hvor den officielle Newroz-dag ellers er den 21. marts. Den markerer samtidig det kurdiske nytår, som i år går ind i 2629.

Selve historien om Newroz går ifølge Yasin Kart og Suleiman Diko tilbage til de gamle konger, hvor en af dem var meget syg.

Han fik at vide, at for at blive rask, skulle han hver dag slagte mennesker og smøre deres blod på sine ar.

Da turen var kommet til en ung pige, Newroz, blev hendes bror ked af det og de aftalte at Newroz skulle dræbe kongen. Når hun havde gjort det skulle hun tænde et bål for at markere det.

Det lykkedes Newroz at dræbe den onde konge, og bålet hun tændte markerer folkets befrielse fra kongen.

- Det er derfor man tænder bålet. Det er en ny start - en befrielse - man fejrer. Det er den vigtigste kurdiske fest, fortæller Yasin Kart, der påpeger at der ikke er noget religiøst forbundet med den, men den fejres af alle kurdere når de kan - og nu også i Vordingborg.

 


Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Tanker, ord og handeling? Tværsam
20.
Okt
Teater: Englen - Elskerinden & Hr. Almindelig Teaterforeningen Bøgestrømmen
20.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
20.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
20.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter